Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


September 2003


Portostøtte - nej tak


Her på netstedet har vi ikke brug for portostøtte. Alligevel kan vi godt være solidariske med trykte medier, som har brug for portostøtte. Eller kan vi?

CulturCommentar:

VK-regeringens finanslovsforslag fjerner det automatiske portotilskud til uge- og månedsmagasiner. Besparelsen er på 157 mio. I stedet kommer en tilskudspulje på 30 mio. Hvordan puljen skal fordeles ligger ikke fast, men pengene skal gå til uge- og månedsblade med almennyttige, undervisningsmæssige, kulturelle, miljømæssige og politiske formål. Bortset fra Anders And kan vist de fleste af de nuværende modtagere af portostøtte gøre sig håb om at få del i pengene.

VK-regeringens finanslovsforslag om at fjerne den automatiske portostøtte til uge- og månedsblade bliver selvfølgelig mødt med massive protester. Ytringsfriheden står på spil. Ja, det er endda regeringens ondsindede forsøg på at kvæle kritikere - som om uge- og månedsblade pr. definition var ikke-borgerlige. Kritikken falder fint i tråd med det øvrige indtryk af en regering, som bruger begrebet kulturkamp til at forhindre kritiske røster i at komme til orde i medierne og fornægte den borgerlige dominans i det danske mediebillede.

En gammel nyhed

Men kritikerne burde ikke blive så overraskede over forslaget. Regeringsgrundlaget fra 2001 siger klart, at man i forbindelse med kommende liberalisering af postvæsenet vil forsøge at sikre dagblade mod at lide økonomisk skade. Det siges endda mere klart i regeringens nye program Vækst, Velfærd - Fornyelse II: "regeringen vil søge hensynet til dagbladenes distribution tilgodeset på anden måde."

Siden 2001 har det altså stået klart, at regeringen vil beskytte dagbladene, men ikke uge- og månedsbladene. Det kan derfor undre, at hverken oppositionen eller uge- og månedsbladene har forsøgt at komme regeringen i forkøbet ved at stille forslag til omlægning af portostøtten.

Portostøtte er givetvis en administrativt set nem ordning. I et frit distributionsmarked forekommer støtte baseret på distribution ved hjælp af et selskab - uanset om det er statsligt eller ej - helt forældet. Kun de som er tæt knyttet til virksomheden Post Danmark kan forsvare, at offentlige penge er båndlagt til handel gennem dette ene selskab. Som et minimum kunne ordningen have været ændret, så den var uafhængig af distributionsselskab. Så havde regeringen ikke kunnet begrunde ændringen med en kommende liberalisering af markedet.

Men de medier som er aldeles uafhængige af papir-distribution må også hævde, at distributionsbaseret støtte er forvridende og teknologisk bagudrettet. Jo, der kan være masser af gode grunde til at fastholde papirudgaver af blade og tidsskrifter. Læsbarhed, oplevelsen, nydelsen af papir er gode grunde. Der er tidsskrifter og ugeblade, som skal holde sig langt væk fra digitalisering og internetdistribution. Men for nogle af de hidtidige modtagere af portostøtte, har netop portostøtten været argumentet imod digitalisering. Portostøtten virker konkurrenceforvridende mellem medier som fastholder papirdistribution og netmedier. Og ikke blot konkurrenceforvridende, men også bagudrettet, hvis man fra offentlig side ønsker øget digital kommunikation.

Dagblad, vær beredt

Derimod er det værd at forbavses over, hvilken argumentation regeringen anvender for forslaget om at fjerne portostøtten. I selve finanslovsforslaget står denne ufuldstændige sætning:
"Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med den liberalisering af postmarkedet."
ØØØh? - Vi venter på resten af sætningen.

I Finansministerens pressemeddelelse står:
Fra tilskud til udbringning af uge- og månedsblade til en bedre folkeskole.
En absolut upassende og uelegant sammenligning mellem undervisning af børn og ytringsfrihed gennem avisstøtte. Regeringen har haft to år til at forberede dette forslag. Det er nærmest en fornærmelse, at man ikke evner at argumentere ordentligt for sin sag.

Til gengæld kan dagbladene allerede nu begynde at gøre sig klar med forslag til nye støtteformer. Vi er nogle som også synes det offentlige skal støtte onlineudgaverne af dagbladene.

Af Tom Ahlberg
ansvarshavende redaktør

Søndag Aften 09/2003

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.